Begrippenlijst terminologie

Terminologie Beschrijving
Stralingshoek Dit is de hoekdimensie van de lichtkegel van retroflecterende lampen, die het centrale deel van de bundel omvat tot aan de hoek waar de intensiteit op 50% van het maximum ligt.
Gloeilamp Met lamp wordt gewoonlijk naar een gloeilamp verwezen. Het gaat hier om de glazen bol die aan de buitenkant de lichtbron omhult.
Candela De maateenheid van lichtintensiteit van een bron in een bepaalde richting. Een lichtbron heeft verschillende intensiteiten, afhankelijk van de richting.
Gecorreleerde kleurtemperatuur (CCT): Een specificatie van de kleurweergave van een lamp, waarbij de kleur ervan wordt afgezet tegen een referentiebron die tot een bepaalde temperatuur wordt opgewarmd, gemeten in graden Kelvin (K).
Chip Een zeer klein vierkantje van halfgeleidend materiaal. Dit is het 'actieve' licht uitstralende onderdeel van een LED.
Kleurweergave-indicator Dit is de mate waarin een lichtbron in staat is de 'echte' kleur van objecten weer te geven, vergeleken met een referentiebron met vergelijkbare kleurtemperatuur.
Kleurtemperatuur De kleurtemperatuur van een lichtbron wordt gedefinieerd in vergelijking met een zwarte straler ('black body radiator') en uitgezet op een 'curve van Planck'. Geelachtig-witte of warme bronnen, zoals gloeilampen, hebben lagere kleurtemperaturen (2700K-3000K); witte en blauwachtig-witte of koele bronnen, zoals koel wit (4500K) en natuurlijk daglicht (6000K) hebben hogere kleurtemperaturen.
Koel wit Dit betekent een kleurtemperatuur van rond de 4500K of hoger.
Kleurindex (CRI) De kleurindex is een meting van de overeenkomst tussen de kleur van een object en de weergave ervan onder een lichtbron.
Stuurprogramma's Circuits die de netspanning transformeren tot een constante stroom voor de werking van de LED's.
Koelelement Een koelelement is een omhulsel dat de hitte van de LED-lamp uitstraalt. Hiervoor worden materialen met een goede thermische geleiding gebruikt om de warmte die binnenin de lamp wordt opgewekt over te dragen naar de omringende lucht.
Illuminantie De dichtheid van licht bij aankomst op een oppervlak. Illuminantie wordt gemeten in footcandles of lux.
Gloeilamp Een lichtbron die licht genereert door middel van een dunne gloeidraad die wordt verhit tot wit licht door de elektrische stroom die er doorheen loopt.
Kelvin Een eenheid van temperatuur beginnend bij absoluut nul, parallel met de schaal van Celsius.
Kilowatt [kw] De maateenheid van elektrische stroom gelijk aan 1000 Watt.
Kilowattuur [kWh] De standaard maateenheid voor elektrische energie en de gebruikelijke factureringseenheid voor elektriciteitsverbruik die door energieleveranciers wordt gehanteerd. Een lamp van 100 Watt die 10 uur werkt, verbruikt 1000 Watt-uur (100 x 10) of één kilowatt-uur. Als het energiebedrijf 0,17 €/kWh in rekening brengt, zijn de elektriciteitskosten voor de 10 uur werking dus 17 cent. (1 x 0,17 €)
Lamp De term die wordt gebruikt voor het complete pakket van de lichtbron, waaronder de binnenste onderdelen en de peer of buis aan de buitenzijde. Hiermee wordt ook vaak verwezen naar een klein type verlichting, zoals een tafellamp.
LED Een Light Emitting Diode of LED is een halfgeleider die licht geeft dankzij de beweging van elektronen in het materiaal. Het is een vast materiaal dat elektrische impulsen rechtstreeks omzet in licht. De meeste LED's met wit licht bevatten fosforen om de kleurkenmerken van het uitgestraalde licht te wijzigen.
Armatuur Dit is een complete verlichtingseenheid bestaande uit een lamp (of lampen) en indien nodig een voorschakelapparaat (of voorschakelapparaten), samen met de onderdelen die zijn ontworpen om het licht te verspreiden, de lampen te positioneren en beschermen en de aansluiting op de voeding. Het geheel wordt dan armatuur genoemd.
Lichtstroom (lm) Lichtstroom is de maateenheid van de waargenomen kracht van het licht. Deze is niet-directioneel.
Lichtsterkte Lichtsterkte geeft de sterkte van licht in een bepaalde richting aan en wordt aangeduid in candela (cd).
Lux (lx) Een eenheid van illuminantie of licht dat op een oppervlak valt. Eén lux staat gelijk aan één lumen per vierkante meter. Tien lux staat ongeveer gelijk aan één footcandle.
Organische Light Emitting Diode Een organische LED (OLED) is een LED waarin de uitstralende electroluminescente laag een film is van organische verbindingen die licht uitstoten in reactie op een elektrische stroom.
Fosfor Een anorganische chemische verbinding die wordt verwerkt tot een poeder dat wordt aangebracht aan de glazen binnenzijde van tl-lampen en sommige kwik- en metaalhalogeenlampen. Fosforen zijn ontworpen om ultraviolette straling met korte golflengte te absorberen en deze te transformeren en uit te stralen als zichtbaar licht. Fosforen worden ook gebruikt in LED-apparaten om wit licht te creëren bij gebruik in combinatie met LED's van bepaalde golflengten.
Warm wit Een geelachtig-wit licht met een kleurtemperatuur van rond de 2700 - 3500K.
Watt Een eenheid van elektriciteit. Lampen worden ingedeeld aan de hand van hun wattage om aan te geven hoeveel energie ze verbruiken.