Wat is LightScribeô?

Stel je voor: je neemt een disc, plaatst deze in een brander en zet er je gegevens op. Niets nieuws? Misschien niet, maar neem nu dezelfde disc, keer hem om, steek hem opnieuw in de brander en brand met de laser een professioneel label in het oppervlak van de disc.

Een eenvoudig principe: "branden, omkeren, branden" met LightScribe Direct Disc Labeling.

Dvd's met LightScribe versie 1.2 kunnen opnemen met een snelheid van 16x en de afdruktijd werd met 30% verlaagd. Het schijfoppervlak van een dvd kan nu in 21 minuten worden gelabeld (voorheen 35 minuten). Voor heel wat LightScribe-stations kan een update van het stuurprogramma nodig zijn om optimaal voordeel te halen uit de nieuwe media. Deze update is beschikbaar via www.lightscribe.com.  

Ons moederbedrijf Mitsubishi Kagaku Media heeft samen met Hewlett-Packard (HP) gewerkt aan de ontwikkeling van deze nieuwe discs, die geschikt zijn voor LightScribe-compatibele branders en software.

LightScribe-schijven zijn nu beschikbaar met een gekleurde achtergrond. U hebt de keuze uit vijf achtergrondkleuren: rood, oranje, geel, blauw en groen, naast de originele goudkleur. Maak aangepaste, professioneel uitziende labels en gebruik de gekleurde achtergrond om verzamelingen cd's en dvd's voor zakelijk of persoonlijk gebruik te ordenen. Om de beste labelkwaliteit te verkrijgen, raden wij de gebruikers aan regelmatig een update uit te voeren van hun LightScribe-systeemsoftware. Deze updates zijn beschikbaar op www.lightscribe.com .

 

 

Hoe werkt deze technologie?

Brand de informatie op de datakant van de disc.

Keer de disc om en plaats deze opnieuw in de brander.

Brand het label aan de labelkant met behulp van de CD-sjablonen van je LightScribe-compatibele labelsoftware.

Zo eenvoudig is het. Wil je liever een technische uitleg, lees dan hieronder verder.

 
Technische uitleg:

Een LightScribe-compatibele CD/DVD-brander bevat een speciale laser die geconcentreerde lichtenergie afvuurt op een dunne kleurlaag aan de labelkant van de disc. Het laserlicht veroorzaakt een chemische verandering in de kleurlaag, waardoor er een gekleurd puntje ontstaat. Met laserprecisie stuurt de LightScribe smalle bundels lichtenergie naar een groot aantal minuscule puntjes op de draaiende disc. Dit resulteert in een nauwkeurige reproductie van de tekst, afbeelding of foto die je in de software hebt voorbereid.

Hoe bereik ik de beste resultaten met LightScribe CD-R media?

Behandel de LightScribe-discs op de volgende manier:

Opslaan in een koele, donkere ruimte.
Na opening meteen gebruiken.
Bewaar de disc in het doosje met een papieren inlegvel. Bewaar de disc nooit in een doosje dat in direct contact met het oppervlak van de disc komt.
Raak het oppervlak van het label zo min mogelijk aan en vermijd contact met vloeistoffen en vetten.
Eventuele verontreinigingen afvegen met een zachte doek.
Gebruik nooit oplosmiddelen, thinner, antistatische vloeistoffen of grammofoonplaatreinigers om het oppervlak te reinigen.
Schrijf niet op het labeloppervlak en gebruik geen stickers of etiketten.
Een diepe kras aan de labelkant kan leiden tot een kleurverandering in het oppervlak van de disc.

LightScribe-labels vervagen al na korte tijd door een zichtbare witte poederlaag.

De LightScribe-labelchemie kan reageren op sommige veel gebruikte materialen. PVC wordt onder andere veel gebruikt in bewaarhoezen van CD/DVD-binders en -houders. De overige chemische stoffen die u niet in aanraking moet laten komen met uw LightScribe-schijven, zijn vitamine E, polyethyleen glycol (PEG) en alcohol. De laatste stoffen worden veel gebruikt in handlotions en haarverzorgingsproducten. Aanbevolen resolutie: Bewaar uw LightScribe-schijven niet in PVC-hoezen. U kunt gemakkelijk vaststellen of het materiaal PVC bevat door de sterke plastic geur. Bewaar uw LightScribe-schijven in hoezen gemaakt van polypropyleen, mylar of tyvek. Deze hebben geen sterke geur. Laat uw LightScribe-schijven niet in aanraking komen met handlotions en haarverzorgingsproducten. We raden u aan uw LightScribe-schijven in afzonderlijke hoesjes te bewaren. Voorkom extreme hitte (zoals in een auto in de zomer) en direct zonlicht om te voorkomen dat de integriteit van de label- en gegevenskant van de LightScribe-schijven in het geding komt.

Op sommige van mijn schijven met een LightScribe-label heeft zich een wit poeder gevormd. Wat is dat?

Het witte poeder dat u mogelijk op sommige schijven met een label kunt zien is het gevolg van kristallisatie van de coating aan de labelzijde. Het kan geen kwaad en kan eenvoudig worden verwijderd met een vochtige doek. Bij het schoonwrijven van de schijf met een vochtige doek zal het label niet beschadigen.

Vervaagt een LightScribe-label onder invloed van ultraviolet licht? Hoeveel vervaagt de opdruk en over hoeveel tijd?

Het is raadzaam aanhoudende blootstelling aan directe UV-straling en zonlicht te vermijden, zowel om schade aan de gegevenszijde van de schijf als vervagen van de labelopdruk te vermijden. De opdruk vervaagt onder invloed van directe UV-straling en zonlicht, maar de mate waarin deze vervaagt hangt af van de intensiteit van de straling en de duur van de blootstelling.