Bij bedrukbare media is het mogelijk om foto's en afbeeldingen op het oppervlak van de disc af te drukken. De compilatie-CD van uw band ziet er natuurlijk veel professioneler uit wanneer er een fraaie foto op is afgedrukt. En als u vakantiefoto's op een disc archiveert, drukt u uw favoriete opname op het oppervlak af als een duidelijke en aantrekkelijke manier om de inhoud van de disc aan te geven.

Als het gaat om kleur en contrast zijn de resultaten op onze bedrukbare media vergelijkbaar met een professionele fotoprint, dankzij het zuiver witte oppervlak. Daarom noemen we deze producten ook 'Photo Printable'. Er wordt een speciale inkt gebruikt die een optimaal absorptieniveau heeft voor alle bekende CD- en DVD-printers. De printerinkt wordt optimaal geabsorbeerd, zodat de afgedrukte foto's en afbeeldingen helder en haarscherp worden weergegeven zonder uitvloeiende kleuren. Bij het afdrukken van foto's geldt altijd: hoe korter de droogtijd, des te beter. Daarom hebben alle bedrukbare media van Verbatim de kwalificatie 'Fast Dry'. Deze sneldrogende media besparen u niet alleen tijd, maar de kans op vegen en vlekken is ook veel kleiner.

Op onze 'Wide Photo Printable' producten kunt u de gekozen afbeelding helemaal tot aan de opening in het midden afdrukken, zodat er een extra grote oppervlakte beschikbaar is voor uw foto.

Met de nieuwste bedrukbare media van Verbatim hebt u de perfectie onder handbereik, dankzij de kwaliteit van het oppervlak. En de discs zien er niet alleen fantastisch uit, maar dankzij de AZO-technologie zijn de gegevens of de muzieknummers op de disc ook nog eens veilig opgeslagen. AZO is immers het meest stabiele en betrouwbare opnamepigment dat momenteel op de markt is.

Voor het afdrukken van foto's op een disc hebt u een printer nodig die deze specifieke functie ondersteunt. Er zijn meerdere modellen van verschillende fabrikanten beschikbaar waarmee discs kunnen worden bedrukt. Raadpleeg onze productpagina's voor een compleet overzicht van onze CD-R, DVD-R en DVD+R media.

 

How to Print a CD/DVD

 

Kindly provided by Canon Europe

 

Thermisch bedrukbare media
Thermisch bedrukbare media zijn bedoeld voor speciale thermische printers of printers op basis van thermische sublimatie. Let op: deze media kunnen niet worden bedrukt met een inkjetprinter. Er is slechts een beperkt aantal thermische printers op de markt, die meestal worden gebruikt bij professionele duplicatieapparatuur. De Rimage Everest en de TEAC P55 werken volgens het principe van thermische sublimatie. De Rimage Prism en de Primera Inscripta zijn thermische printers voor professioneel gebruik, terwijl de thermische printer van Casio zich richt op de consumentenmarkt. Hieronder vindt u een overzicht van de compatibiliteit van onze thermisch bedrukbare media:

Artikelnummer Beschrijving Spindle Diameter Rimage Prism Rimage Everest TEAC P55 Primera Inscripta Silkscreen
43743 BD-R 25GB Wide White 6X 25pk 22-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee
43750 BD-R 50GB Wide White 6X 25pk 22-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee
43755 DVD-R Wide White 16X 50pk 21-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee
43782 DVD-R Wide White 16X 50pk 21-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee
43754 DVD+R DL Wide White 8X 50pk 21-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee
43647 DVD-R Shiny Silver 50pk 36-118 Ja Nee Nee Ja (zwart) Ja
43582 CD-R Shiny Silver 50pk 23-118 Ja Nee Nee Ja (zwart) Ja
43718 CD-R White 50pk 40-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee
43756 CD-R Wide White 52X 50pk 23-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee
43792 CD-R Wide White 52X 100pk 40-118 Nee* Ja Ja Ja (zwart) Nee

* Op sommige printers kunt u proberen de strobe in te stellen op een waarde van 500 of meer.

Met een inkjetprinter bedrukbare media
Verbatim levert een ruim assortiment aan CD-R en DVD/R media die met een inkjetprinter bedrukt kunnen worden. Deze media zijn leverbaar met een matglans of hoogglans afwerking voor fotokwaliteit. Beide soorten afwerking beschikken over onze gepatenteerde bedrukbare oppervlakken. Volg de onderstaande richtlijnen voor een perfect resultaat:

1. Bedruk een disc pas nadat u hebt gecontroleerd dat de opname geslaagd is. Hierdoor bespaart u tijd en geld.
2. Druk alleen af op het speciale bedrukbare oppervlak. Het is aan te raden om een veiligheidsmarge van 0,5 mm langs de binnenste en de buitenste diameter aan te houden. Als er inkt buiten het afdrukbare gebied terechtkomt, zal deze niet opdrogen en vlekken veroorzaken. Het gedeelte met het Verbatim-logo kan ook bedrukt worden.
3. Zorg dat de afbeelding nauwkeurig wordt gecentreerd, omdat de inkt anders buiten het bedrukbare gebied terecht kan komen (zie 2).
4. Bedrukbare media zijn niet watervast. De afdrukken zijn wel redelijk veegbestendig, mits de inkt voldoende tijd heeft gehad om te drogen. We adviseren minimaal 2 uur droogtijd voor het matte oppervlak en 24 uur voor het hoogglans oppervlak.
5. Soms wordt geadviseerd om een folie of een transparante laklaag aan te brengen om de afdruk watervast te maken. Vanwege het grote aanbod van dit type producten op de markt, hebben we deze producten niet getest en kunnen we geen producten aanbevelen. Informeer in elk geval bij de leverancier of deze producten geschikt zijn voor optische media, bijvoorbeeld doordat ze geen agressieve oplossingen bevatten die het oppervlak van de disc kunnen aantasten.
6. De afdrukkwaliteit is afhankelijk van de gebruikte resolutie en de nauwkeurigheid van de inkjetprinter. Wanneer u witte letters tegen een donkere achtergrond of brede donkere letters tegen een witte achtergrond afdrukt, droogt de inkt mogelijk niet snel genoeg op, waardoor deze kan overvloeien naar het niet-bedrukte gebied. Kleinere inktdruppeltjes drogen meestal sneller en helpen dergelijke problemen te voorkomen.
7. Houd er rekening mee dat verschillende kleuren vaak verschillende droogtijden hebben. Dit kan ertoe leiden dat aangrenzende kleuren in elkaar overlopen, met een lagere afdrukkwaliteit tot gevolg. Het kan soms zinvol zijn om dunne witte lijntjes toe te voegen tussen de verschillende kleuren.
8. Gebruik de hoogst mogelijke resolutie en een kleurenschema voor fotorealistische afdrukken.
9. Als de afdruksnelheid van belang is, houd dan ook rekening met de droogtijd voor de inkt. Als u sneller afdrukt, is de inkt minder droog wanneer de disc uit de printer komt.
10. Houd bij het instellen van verzadiging, helderheid en contrast rekening met de afbeelding die u wilt afdrukken. Bij een donkere afbeelding kan het zinvol zijn de instellingen lichter te maken om de droogtijd te bekorten en overvloeien van de inkt te voorkomen. Ook bij lichte afbeeldingen is het vaak beter de instellingen aan te passen. Deze instellingen zijn meestal toegankelijk via het stuurprogramma voor de printer. Soms moet u een aantal proefafdrukken maken om de ideale instellingen voor een bepaalde foto of afbeelding te bepalen.
11. De juiste instellingen en de uiteindelijke kwaliteit van de afdruk zijn mede afhankelijk van de afbeelding die u afdrukt. Sommige afbeeldingen zijn meer geschikt om op een CD of DVD af te drukken dan andere. Houd ten slotte ook rekening met de capaciteiten van het model printer dat u gebruikt.