Wat is een LED waarom worden deze steeds populairder?


Overzicht:

In de afgelopen jaren zijn we allemaal vertrouwd geraakt met de Light Emitting Diode ofwel LED. We komen LED's tegen in decoratieve verlichting, zaklampen, als achtergrondverlichting voor vlakke beeldschermen, als statusindicatoren op de meest uiteenlopende elektronische producten en zelfs als remlichten en indicatoren in auto's. Het is echter nog maar sinds zeer kort dat LED-lampen beginnen te verschijnen als lichtbronnen voor algemene doeleinden voor zowel huiselijk als commercieel gebruik. We zien hier nog maar het begin van een revolutie in dergelijke verlichting. Traditionele gloeilampen liggen onder vuur vanwege EU-richtlijn 244 en andere wetgeving die erop is gericht het energieverbruik te verlagen. Al snel zullen deze voorgoed naar de vuilnisbelt worden verwezen.


Structuur:

Een LED is een elektronische halfgeleider met een bepaalde materiaalsamenstelling, die licht geeft wanneer er stroom doorheen wordt geleid. De eerste in de praktijk bruikbare LED die licht produceerde met een spectrum dat zichtbaar was voor het menselijk oog, een rode LED, werd in 1962 ontdekt. Vervolgens werden oranje, gele, blauwe en violet LED-chips ontwikkeld. De belangrijkste technologische uitdaging was het maximaliseren van de hoeveelheid geproduceerd licht, in verhouding tot de aan de LED geleverde voeding.


Toekomst:

De keuze in LED-lampen zal de komende jaren aanzienlijk toenemen, nu de meeste grote leveranciers producten produceren voor de retrofit-markt en producten introduceren met de meest voorkomende fittingen. De lichtopbrengst van LED's heeft nu het punt bereikt waarop vervanging van traditionele 40W-lampen nu beschikbaar is. Vervangingen voor gloeilampen tot aan 100W zullen op de markt komen vůůr 1 september 2012, de deadline waarna alle gloeilampen door EU-wetgeving worden uitgebannen.

Bovendien zullen naar verwachting LED-lampen de komende paar jaar de meeste andere vormen van huishoudelijke en commerciŽle verlichting vervangen. Ze verlagen niet alleen de energiekosten, maar vergen ook minder onderhoud en bieden nieuwe creatieve mogelijkheden in verlichtingsinstallaties.

Bulb

Onderdelen van een LED:

  • Lens - een optisch onderdeel dat het licht van de chip in de vorm en richting van de straal leidt.
  • LED-chip - is de halfgeleider die het licht genereert.
  • Leiding - dit kunnen ťťn of twee elektronische koppelingen zijn waarop stroom wordt gezet.
  • Bonddraad - een draad waarmee het lood aan de chip wordt bevestigd.  
  • Inkapseling - een onderdeel van de LED dat de chip verbindt.
  • Behuizing - een behuizing die de LED beschermt